|   Yleistä
|   Media-tuet
|   Uutisia
|   Kurssit
|   Foorumit
|   Results
|   Yhteystiedot
|   Linkit
|   Svenska
|   English
 

AJANKOHTAISTA

18.5.2004
Eurooppalaisen elokuvan päivä Cannesissa 18.5.2004

Cannesin elokuvajuhlat ja Euroopan Komissio järjestävät Eurooppalaisen elokuvan päivän toista kertaa 18.5.2004. Päivän tarkoitus on koota eurooppalaiset elokuvantekijät yhteen pohtimaan eurooppalaisen elokuvan tilaa nyt ja tulevaisuudessa. Päivän juhlallisuuksissa on paikalla myös EU:n kulttuuri ja koulutus-asioista vastaava komissaari Viviane Reding ja 20 EU-maan kulttuuriministerit.

KOULUTUS TÄRKEÄSSÄ ROOLISSA

Tänä vuonna järjestettävän Eurooppalaisen elokuvan päivän tapahtumissa painotetaan vahvasti elokuvaopetuksen kehittämistä Euroopassa. Samalla tuetaan nuorten tekijöiden esiinmarssia eurooppalaisen elokuvan nostamisessa yhä laajempaan kansainväliseen tietoisuuteen. Päivän seminaariin, joka on nimeltään "Miten tulla elokuvantekijäksi Euroopassa", osallistuu kokeneita ohjaajia, kuten Milos Forman, Stephen Frears ja Claire Denis sekä opiskelijoita ja elokuvakoulujen edustajia kaikista EU-maista.

UUSI KYKY -PALKINTO DUANE HOPKINSILLE

Nuorten elokuvantekijöiden kannustamiseksi jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa Uusi kyky (Media New Talent) -palkinto lupaavalle alle 35-vuotiaalle eurooppalaiselle käsikirjoittajalle. Palkinnon saa 31-vuotias Duane Hopkins Iso-Britanniasta käsikirjoituksestaan Better Things. Edellytyksenä palkinnon saamiselle on, että on käynyt jonkun EU:n Media-ohjelman tukemista kursseista. Palkinnon luovuttaa Duane Hopkinsille EU-komissaari Viviane Reding Cannesissa 18.5.2004.

11 MEDIA-OHJELMAN TUKEMAA ELOKUVAA CANNESISSA

EU:n Media-ohjelma, joka tukee eurooppalaisten elokuvien kehittelyä, levitystä, markkinointia ja koulutusta, on näkyvästi esillä Cannesissa. Festivaalin eri sarjoihin on valittu yhteensä 11 Media-ohjelman tukea saanutta elokuvaa, jotka ovat:

Avajaiselokuva / Ei kilpailussa: La mala educación , ohjaus Pedro Almodovar
Kilpailusarjassa: Clean, ohjaus Olivier Assayas, Comme une image, ohjaus Agnès Jaoui ja Zivot Je Cudo, ohjaus Emir Kusturica
Ei kilpailussa: Mondovino, ohjaus Jonathan Nossiter; Salvador Allende, ohjaus Patricia Guzman
Un Certain Regard: Terre et cendres , ohjaus Atiq Rahimi, Nelly , ohjaus Laure Duthilleul
The Directors' Fortnight: Je suis un assassin , ohjaus Thomas Vincent
International Critics' Week: L'après-midi de Monsieur Andesmas, ohjaus Michelle Porte ja Or , ohjaus Keren Yedaya.

TILASTOJA EUROOPPALAISESTA ELOKUVASTA

Vuonna 2003 Euroopan Unionin 25 maassa tuotettiin yhteensä 725 elokuvaa, 25 enemmän kuin vuonna 2002. Suurin elokuvatuottajamaa oli Ranska, jossa tuotettiin 212 elokuvaa, joista yli puolet (107) oli kansainvälisiä yhteistuotantoja.

Eniten katsojia EU-maissa keräsivät seuraavat eurooppalaiset elokuvat:
1) Peter Howitt: Johnny English (Englanti), 14 miljoonaa katsojaa
2) Richard Curtis: Love Actually (Englanti), 12,5 miljoonaa katsojaa
3) Wolfgang Becker: Good Bye, Lenin! (Saksa), 9,2 miljoonaa katsojaa

Vuonna 2003 EU-maissa myytiin yhteensä 954 miljoonaa elokuvalippuja, 45 miljoonaa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Eniten myytiin lippuja seuraavissa maissa:
1) Ranska, 174,2 miljoonaa
2) Iso-Britannia, 167,3 miljoonaa
3) Saksa, 149 miljoonaa
4) Espanja, 137,5 miljoonaa
ja uusista jäsenmaista kärjessä on Puola, 24 miljoonaa

Eurooppalaisten elokuvien osuus kaikista myydyistä lipuista vuonna 2003 oli n. 26 % (amerikkalaiset elokuvat 72% ja muut maat 2,2 %). Myytyjen lippujen valossa listan kärjessä ovat Ranska (8,8 %), Iso-Britannia (6%), Saksa (3,6 %) ja Italia (2,7%).

Lisätietoja saa Media deskistä:
Kerstin Degerman
etunimi.sukunimi@ses.fi
puh 09-6220 3013
fax 09-6220 3070

Takaisin Ajankohtaisten pääsivulleTakaisin ajankohtaisten pääsivulle