|   Yleistä
|   Media-tuet
|   Uutisia
|   Kurssit
|   Foorumit
|   Results
|   Yhteystiedot
|   Linkit
|   Svenska
|   English
 

AJANKOHTAISTA

30.10.2002

Eurooppalaisen elokuvan klassikkoja…..
Elokuvateatterissa lähellä sinua!

Eurooppalaisen elokuvan viikko 15.-24. marraskuuta 2002

Marraskuussa voit herkutella eurooppalaisen elokuvan aarteilla kokonaisen viikon ajan. Ja aivan kotikulmillasi! (CinEd@ys website: http://europa.eu.int/comm/avpolicy/media/cineday_en.html).Kaikki ne klassikot, jotka sinun olisi pitänyt nähdä. Kaikki mahtavat leffat, jotka haluat nähdä uudelleen. Ja lisäksi monia uusia elokuvia, joista et ole edes kuullut. Kiinnostaako? CinEd@ys -tempaus houkuttelee kaikkia Euroopan nuoria tutustumaan eurooppalaiseen elokuvaperinteeseen. Kulttuurista ja koulutuksesta vastaavan komissaarin Viviane Redingin tekemän aloitteen ansiosta voit nyt seikkailla eurooppalaisten elokuvien maailmassa kokonaisen viikon ajan! Tapahtuman suojelijaksi on lupautunut tunnettu espanjalainen ohjaaja Pedro Almodóvar.

Almodóvar on todennut, että "nuorten pitää saada tutustua tunnettujen edeltäjiemme elokuviin, sillä niillä on ollut oma vaikutuksensa Euroopan taiteeseen ja yhteiskuntiin." Euroopan komission kulttuurin ja koulutuksen pääosasto haluaa osaltaan kannustaa kiinnostusta eurooppalaiseen filmiperinteeseen. Tulevaa tapahtumaa esitellessään Viviane Reding sanoi toivovansa, että "yleisö innostuu näistä hienoista elokuvista - ovathan ne kulttuurisen monimuotoisuutemme avainelementtejä - ja ottaa eurooppalaiset elokuvat omakseen."

Jo pikainen kierros eurooppalaisen elokuvahistorian arkistoissa herättää muistoja. Minkälaisia näyttelijöitä, ohjaajia ja elokuvia! Muistatko vaikkapa Federico Fellinin La Dolce Vitan (1960), upean Brigitte Bardotin Jean Luc Godardin elokuvassa Le Mépris (1963) tai kuuluisan kohtaamisen juna-asemalla David Leanin elokuvassa Lyhyt onni (1946). Ja uusia nykyelokuvan klassikoita syntyy koko ajan. Niitä ovat vaikkapa Benignin Kaunis elämä , Jean-Pierre Jeunetin Amélie ja Lars von Trierin Dancer in the Dark.

Tästä laajasta elokuvien kirjosta on valittu joukko aarteita tulevaa teemaviikkoa varten. Kiinnostus eurooppalaista elokuvaa kohtaan syttyy varmasti uudelleen… ja se jo riittää täyttämään CinEd@ys -viikolle asetetut kolme tavoitetta:

- tarjotaan eurooppalaisille ja erityisesti nuorille mahdollisuus tutustua eurooppalaisiin elokuva-aarteisiin tai nähdä niitä uudelleen ja syventää elokuvantuntemustaan tai yleistietojaan Euroopasta
- tuodaan esiin rikasta ja monipuolista eurooppalaista filmiperinnettä, ja
- saadaan eurooppalaiset kiinnostumaan ja tuntemaan ylpeyttä eurooppalaisesta elokuvasta yleensä.

Filmi-instituuttien järjestö (Association des Cinémathèques Européens ACE) ja Euroopan elokuvateatterien verkosto Europa Cinemas ovat yhdistäneet voimansa varmistaakseen, että CinEd@ys -viikon aikana esitetään eurooppalaisia klassikkoja. Aloite on avoin erilaisille yhteistyökumppaneille kuten valtion- tai kunnallisviranomaisille, yksittäisille elokuvateattereille ja nuorisojärjestöille. Viikon aikana tullaan näkemään yli tuhat sekä kansallista että ei-kansallista eurooppalaista elokuvaa 200 kaupungissa ja 24 maassa. Mikä suurenmoinen tilaisuus tutustua naapurimaidemme elokuviin!

Eurooppalaisten televisioyhtiöitten solmimien mediakumppanuuksien . ansiosta voit katsella elokuvia myös kotonasi. Monet televisioasemat esittävät klassikkoja ja järjestävät teemailtoja, joiden puitteissa näytetään eurooppalaiseen elokuvaperinteeseen liittyviä dokumentteja.

Yhteistyökumppanit kannustavat nuoria tutustumaan eurooppalaisen elokuvan aarteisiin. Mutta ei tässä vielä kaikki. Ne järjestävät myös joukon muita tapahtumia CinEd@ys -viikon aikana. Luvassa on mm. erityisesti kouluille ja nuorille tarkoitettuja näytäntöjä, joihin liittyy elokuvaa selittäviä luentoja, näyttelyjä ja elokuvavisailuja.

CinEd@ys järjestetään läheisessä yhteistyössä Netd@ys 2002 -tapahtuman (Netd@ys website: www.netdayseurope.org) kanssa. Tämän Euroopan komission aloitteen tavoitteena on kehittää osallistujien uusmediaosaamista - tiedon hankkimista ja vaihtamista erilaisten teemojen puitteissa. Tänä vuonna Netd@ys 2002 -viikon teemaksi on yhdessä CinEd@ys -viikon kanssa valittu "Kuva"

Tiedotusvälineet: Lisätietoja tiedotusvälineille antaa Sinéad O'Laoire, Hill and Knowlton puh. +32-2/737.95.00 tai sähköposti solaoire@hillandknowlton.com.

Euroopan komissio: Lisätietoja CinEd@ys -aloitteesta antaa komissaari Redingin edustaja Christophe Forax, puh. +32-2/295.69.64 tai sähköposti Christophe.Forax@cec.eu.int

Tiedoksi toimittajille: CinEd@ys Europe / Eurooppalaisen elokuvan viikko on Euroopan komission aloite. Sen tavoitteena on houkutella nuoret eurooppalaiset tutustumaan yhteiseen perintöömme ja Euroopan historiaan elokuvan välityksellä, suojella tätä perintöä ja saada yleisö kiinnostumaan ja tuntemaan ylpeyttä eurooppalaisesta elokuvasta yleensä.

CinEd@ys -aloitetta tukevat kulttuuri-, nuoriso- ja/tai koulutusministeriöt, paikallisviranomaiset sekä lukuisat muut järjestöt ja yritykset. CinEd@ys Europe -aloitteen rahoituksesta vastaa Euroopan komission koulutuksen ja kulttuurin pääosaston alainen Media Plus -ohjelma, joka tukee eurooppalaisten elokuvien kehittämistä, levitystä ja tunnetuksi tekemistä.

Lisätietoja Media Plus -ohjelmista
Kerstin Degerman
etunimi.sukunimi@ses.fi
puh 09-6220 3013
fax 09-6220 3070

Takaisin Ajankohtaisten pääsivulleTakaisin ajankohtaisten pääsivulle