|   Yleistä
|   Media-tuet
|   Uutisia
|   Kurssit
|   Foorumit
|   Results
|   Yhteystiedot
|   Linkit
|   Svenska
|   English
 

AJANKOHTAISTA

3.9.2003

Europpalaista elokuvaa juhlitaan Cinedays-tapahtumassa

Eurooppalaista elokuvaa juhlitaan Cinedays-tapahtuman merkeissä 10. -24.10.2003. Cinedays-tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa Euroopan komission aloitteesta ja tapahtuman suojelijana toimii Pedro Almodovar. Cinedays-tapahtuman aikana juhlitaan eurooppalaisen elokuvan elinvoimaisuutta ja pyritään innostamaan eurooppalaisia nuoria katsomaan yhä enemmän elokuvateattereissa, elokuvakerhoissa tai televisiossa esitettyjä eurooppalaisia elokuvia. Tapahtuman tarkoitus on myös rohkaista nuoria katsomaan sekä uusia eurooppalaisia elokuvia että klassikoita.

MIKA KAURISMÄKI ja eurooppalainen elokuva

Euroopan komissio pyysi eurooppalaisia elokuvan tekijöitä kertomaan ajatuksiaan eurooppalaisesta elokuvasta ja sen merkityksestä. Elokuvaohjaaja Mikä Kaurismäki kertoo, mitä eurooppalainen elokuva merkitsee hänelle.

"Koska olen asunut jo vuosia osittain Euroopan ulkopuolella, olen tullut tietoisemmaksi eurooppalaisuuden merkityksestä ja oppinut arvostamaan eurooppalaista elokuvaa ja kulttuuria entistä enemmän. On fantastista, että eurooppalainen elokuva on olemassa ja meidän pitäisikin tehdä kaikkemme, jotta se ei kituisi vaan kukoistaisi.

Mitä onkaan eurooppalainen elokuva? Se koostuu monista erilaisista kansallisista ja alueellisista elokuvakulttuureista ja perinteistä sekä vaihtelee paljon maasta toiseen. On siis vaikeaa sanoa muutamalla sanalla, mitä se itse asiassa on. Ja juuri tässä piilee eurooppalaisen elokuvan voima, sen moninaisuudessa. Eurooppalaiset elokuvat eivät ole kasvottomien viihdekoneistojen tuotteita, jotka ovat kiinnostuneita ainoastaan voittojen maksimoinnista, vaan elokuvia tekevät yksittäiset tekijät erilaisissa olosuhteissa ympäri Eurooppaa. Usein ajatellaan, että eurooppalaisen elokuvan ongelma olisi se, että elokuvat olisivat liian yksiköllisiä eivätkä tarpeeksi valtavirtaisia, mutta minun mielestäni tämä merkitsee rikkautta eikä heikkoutta. Minusta ei ole ainoastaan tärkeää pitää kansalliset elokuvatuotannot elossa vaan myös vahvistaa eurooppalaisten elokuvien levittämistä Euroopassa. Elokuvan tekijän on turhauttavaa tietää, että elokuvalle olisi kyllä yleisöä jossain, mutta hän ei pääse näyttämään elokuvaansa tälle yleisölle. Elokuvissa kävijöille puolestaan olisi luksusta voida valita nykyistä useampien eurooppalaisten elokuvien väliltä elokuvateattereiden ohjelmistossa. Eläköön erilaisuus!"

Lisätietoja Media Plus -ohjelmista
Kerstin Degerman
etunimi.sukunimi@ses.fi
puh 09-6220 3013
fax 09-6220 3070

Takaisin Ajankohtaisten pääsivulleTakaisin ajankohtaisten pääsivulle