|   Yleistä
|   Media-tuet
|   Uutisia
|   Kurssit
|   Foorumit
|   Results
|   Yhteystiedot
|   Linkit
|   Svenska
|   English
 

AJANKOHTAISTA

15.12.2003
Median vuosi: kovaa kilpailua uusien Media-jäsenmaiden myötä

Tämän vuoden aikana uusien Media-jäsenmaiden mukaantulo on alkanut näkyä. Kilpailu on kiristynyt kaikilla osa-alueilla, mutta ehkä eniten levitystukien puolella. Sekä teatterielokuvalevityksen että tv-levityksen kohdalla vaaditaan hakijalta enemmän kuin aikaisempien vuosien aikana. Teatterielokuvien levittäjille on keskeistä olla mukana tarpeeksi isoissa eri maiden levittäjistä koostuvissa ryhmissä, jotta yhteinen hakemus menestyy. Kiristyneen kilpailun takia suomalaiset levittäjät menestyivät aika vaatimattomasti tämän vuoden ensimmäisillä hakukierroksilla. TV-levitystuen kohdalla tv-ohjelman ennakkomyynti mahdollisimman useaan maahan on tärkein kriteeri. TV-levitystukeen vaadittavat pistemäärät olivat tämän vuoden kahdella ensimmäisellä hakukierroksella suomalaisille tuotantoyhtiöille liian kovat. Ongelmat johtuvat siitä, että Median budjetti tälle vuodelle on samansuuruinen kuin aikaisempien vuosien aikana, vaikka hakijoita on paljon enemmän.

Festivaalit kilpailevat suhteellisen pienestä tukisummasta ja menestyvältä hakijalta vaaditaan entistä korkeatasoisempi festivaaliohjelma. Festivaalin pitää näyttää halunsa ja kykynsä kehittyä sekä löytää uusia yleisöjä. Toistaiseksi suomalaiset festivaalit ovat menestyneet kilpailussa, mutta valitettavasti festivaaleille myönnetyt tukirahat ovat pienentyneet. Festivaalijärjestäjät kokevatkin EU:n byrokratian raskaaksi suhteessa myönnettyyn tukisummaan.

Pilots projects-tuet jaettiin taas tänä vuonna pienelle joukolle. Tukea myönnettiin yhteensä 7 eurooppalaiselle hankkeelle, joista yhdessä tukea saaneessa projektissa (Bonniers Bredband) oli suomalainen partneri Alma Media. Hankekehittelyssä suomalainen huippuvuosi ! Tuotantoyhtiöt kilpailevat uusien jäsenmaiden kanssa myös hankekehittelyssä. Suomalaiset yhtiöt ovat kuitenkin pärjänneet erittäin hyvin tällä saralla. Joillekin hakijoille tapahtui valitettavasti sama ikävä määräsummien leikkaus kuin viime vuonna. Ne yhtiöt, jotka jättivät hakemuksensa hakuajan loppupuolella, saivat joissakin tapauksissa vain noin puolet alkuperäisestä tukisummasta. Vuoden 203 aikana Medialle jätettiin yhteensä 525 projektikohtaista hakemusta, joista 183 tuettiin yhteensä 5.945.000 eurolla. Slate funding eli hankepakettihakemuksia jätettiin yhteensä 253, joista 96 tuettiin yhteensä 9.155.000 eurolla.

Suomesta lähetettiin yhteensä 17 hakemusta, joista kymmenelle myönnettiin tukea. Seuraavassa yhteenveto koko vuoden päätöskokouksista:

Tampereen osuuskunta/Lillqvist (animaatio) 40.000
Art Films/Cuba (dok.) 20.000
Zen City Communications (dok) 10.000
Filmiryhmä/French survivor (fiktio) 40.000
Crystal Eye/Pohjola(fiktio) 30.000
Sulake Labs (multimedia) 20.000
Mandart Production (slate) 90.000
Solar (slate) 125.000
Illume (slate) 60.000
MRP Film Production (slate funding 2) 100.000

Muihin Pohjoismaihin verrattuna voimme olla erittäin tyytyväisiä vuoden tulokseen. Suoritus on todella hieno, kun muistamme naapureiden paremmat lähtökohdat oman rahoitusosuuden osalta. Tässä pieni vertailu naapurimaihin lajityypeittäin:
Islanti: 1 dokumentti, 2 fiktiota
Norja: 1 dokumentti, 1 fiktio, 2 multimediaa, 1 slate funding
Ruotsi: 1 animaatio, 1 dokumentti, 2 fiktiota, 2 multimediaa, 3 slate funding
Suomi: 1 animaatio, 2 dokumenttia, 2 fiktiota, 1 multimediaa, 4 slate funding
Tanska: 2 animaatiota, 2 dokumenttia, 2 fiktiota, 5 multimediaa, 3 slate funding

Tanskaa lukuun ottamatta multimediahakemuksia on ollut vähän, sekä meillä että muualla. Digimediayhtiöt ovat meille tuntemattomampia kuin ns. perinteinen ala, eikä meillä ole kattavaa kuvaa kentästä. Tilanteen korjaamiseksi Tetta Jounela räätälöi Media deskille pienen kartoituksen digimediakentästä. Tetan "rukkastutkimus" valmistuu joulukuun alkupuolella, joten digimediayhtiöt ehtivät mukaan heti seuraavalle hakukierrokselle.

Uusi hankekehittelyn hakukierros vuodelle 2004 käynnistyy Uusi hankekehittelyn hakukierros 86/2003 on käynnistynyt. Uudet ohjeet ovat erinäköisiä kuin ennen, mutta varsinaisia sisältömuutoksia on vähän. Suuri muutos on se, että jatkossa Media-yksikkö suhtautuu erittäin kriittisesti teknisesti puutteellisiin hakemuksiin. Hakemuksesta ei saa puuttua mitään tai huonosti käy! Tätä on korostettu ennenkin, mutta jatkossa suhtautuminen puutteellisiin hakemuksiin tulee olemaan hyvin tiukka. Hakemusta tehdessä olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että budjetti on yhteenlaskettu oikein. Uutta on myös se, että ensi vuonna kaikille lajityypeille eli fiktioille, animaatioille, multimediahankkeille ja dokumenteille on samat hakuohjeet ja -lomakkeet. Slate funding-tuen kohdalla maksimisumma on nostettu 150.000 euroon. Uuden hakukierroksen myötä jatkuva hakuaika jää historiaan. Jatkossa on kaksi hakupäivää, eli maaliskuun 15. päivä ja toukokuun 31.päivä. Kummallekin ajanjaksolle on varattu yhtä paljon määrärahoja. Uudet hakuohjeet ja -kaavakkeet löytyvät nettisivuiltamme www.mediadesk.fi ja ovat saatavissa meiltä myös sähköpostitse tai postitse.

Kerstin Degerman

Lisätietoja Media Plus -ohjelmista
Kerstin Degerman
etunimi.sukunimi@ses.fi
puh 09-6220 3013
fax 09-6220 3070

Takaisin Ajankohtaisten pääsivulleTakaisin ajankohtaisten pääsivulle