|   Programmet
|   Stöden
|   Nyheter
|   Kurser
|   Forums
|   Results
|   Ta kontakt
|   Länkar
|   Suomeksi
|   English
 

Nyheter

26.5.2008

Europeiska filmer vann i Cannes

I år var de europeiska filmerna utmärkt väl representerade i Cannes. Det fanns rikligt med europeiska filmer i såväl tävlingsserien som de övriga formella serierna, och de återfanns även bland prisvinnarna. Cannes filmfestival 2008 var framgångsrik för flera Media-stödda europeiska filmer. Huvudpriset Den Gyllene Palmen tillföll den franska filmen Entre les Murs som utspelas i skolmiljö. Filmen har regisserats av fransmannen Laurent Cantet och filmen stöddes av Media med 30 000 euro.

Grand Prix priset i Cannes tillföll Matteo Garrone för hans beskrivninga av maffian i Gomorra. Filmen har erhållit 45 000 euro från Media-programmet. Pris för bästa manus i tävlingsserien fick belgarna Jean-Pierre och Luc Dardenne för filmen The Silence of Lorna, som även den erhållit 202 500 euro i Media-stöd.

I serien Director's Forthnight erhöll road movien Eldorado hela två pris. Filmen, som regisserats av belgaren Bouli Lanners, beviljades prisen "Europa Cinema Label" och "Regards Jeunes". Media-stödet till filmen uppgick till 51 466 euro. I samma serie erhöll även fransmannen Claire Simon priset SCAD för Le Bureaux de Dieu. Media-stödet uppgick till 16 000 euro.

Kritikernas pris FIPRESCI gick till den ävenså europeiska filmen Delta, i regi av ungraren Kornél Mundruczó. Stödet från Media var 100 000 euro. I serien Un certain Rergard fick filmen Tulpan huvupriset. Filmen är en samproduktion mellan många länder, med Tyskland som huvudproducent.

Förutom dessa sju Media-stödda filmer fanns det också andra prisbelönta europeiska filmer:
Il Divo, regi Paolo Sorrentino (Italien), Jury Prize i tävlingsserien
Megatron, regi Marian Crisan (Rumänien) huvudpriset i tävlingen för kortfilmer
Hunger, regi Steve McQueen (Storbritannien), Un Certain Regard-seriens Gyllene Kamera-pris
Forbach, regi Claire Burger (Frankrike), andra pris i Cinéfondation elevfilmer
Kestomerkitsijät, regi Juho Kuosmanen (Finland) tredje pris i Cinefondation elevfilmer

MEDIAs pris till Estland

Bland projekten i hösten ansökningsomgång för stöd till utveckling utsågs det estniska projektet The Temptation of St Tony till det bästa; regissör är Veiko Õunpuu. Medias pris bestod av en resa till Cannes för regissör Õunpuu och producent Katrin Kissa (Homeless Bob Production).

Tilläggsinformation ger Media Desken, Kerstin Degerman tel. 09 6220 3013 e-mail: förnamn.efternamn@ses.fi

TillbakaTillbaka