|   Yleistä
|   Media-tuet
|   Uutisia
|   Kurssit
|   Foorumit
|   Results
|   Yhteystiedot
|   Linkit
|   Svenska
|   English
 

Harkinnanvarainen levitystuki teatterielokuvien levittäjille

(Call for proposals EACEA/12/2017) (Support for the Distribution of non-national films, The Distribution ”Selective Scheme”)

Harkinnanvaraista tukea myönnetään, jos vähintään seitsemän levittäjää Luova Eurooppa -ohjelman jäsenmaista on sopinut saman elokuvan levityksestä. Tuki kohdistuu eurooppalaisen elokuvan levitys- ja markkinointikuluihin.

Uusi hakukierros julkaistiin 5.10.2017 ja se pitää sisällään kaksi hakuaikaa, jotka ovat

 • 5.12.2017 klo 12.00 Brysselin aikaa ja
 • 14.6.2018 klo 12.00 Brysselin aikaa

Elokuvan levitys voi olla ensimmäisen deadlinen kohdalla aikaisintaan 5.10.2017 (hakemus tulee silloin lähettää samana päivänä) ja viimeistään 18 kuukauden päästä hakemuksen jättämisestä. Kesäkuun deadlinen kohdalla elokuvan levitys voi olla aikaisintaan 14.4.2018 (hakemus tulee silloin lähettää samana päivänä) ja viimeistään 18 kuukauden päästä hakemuksen jättämisestä.

Tämän hakukierroksen budjetti on noin 9,75 miljoonaa euroa.

Tuen englanninkielisille sivuille pääset tästä: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/distribution-selective-scheme-support-for-transnational-distribution-european-films-2018_en

Online-hakulomakkeen saat ladattua omalle koneellesi, kun olet ensin rekisteröitynyt ja saanut oman PIC-koodin. Tässä linkki rekisteröitymiseen ja hakulomakkeisiin: https://eacea.ec.europa.eu/PPMT/.

Keille tuki on tarkoitettu

Tuki on tarkoitettu eurooppalaisille levitysyhtiöille, jotka hoitavat elokuvien levitystä elokuvateattereihin. Voidakseen saada tukea, eri maiden levittäjien tulee muodostaa ryhmä, johon kuuluu vähintään seitsemän levittäjää eri maasta. Ryhmällä tulee olla koordinaattori, joka on elokuvan myyntiagentti.

Mihin tukea voi hakea

Tuki on suunnattu eurooppalaisten elokuvateattereissa esitettävien elokuvien levitys- ja markkinointikuluihin. Tuen piiriin eivät kuulu kotimaiset elokuvat, vaan elokuvat muista Euroopan maista. Elokuvien digitaalisen levityksen edellytyksenä on, että laatu on minimissään 1,3 K. Elokuvien levitysformaatiksi ei käy DVD, DVIX, Digital Beta tai digitaalinen levitys, jonka laatu on alle 1,3 K.

Tuen piiriin kuuluvat fiktio-, animaatio- ja dokumenttielokuvat, jotka ovat vähintään 60 minuuttia pitkiä ja joiden oikeudet levittäjä on hankkinut 1.1.2015 jälkeen. Tuen piiriin eivät kuulu elokuvat Saksasta, Ranskasta, Espanjasta, Italiasta ja Isosta-Britanniasta, jos niiden tuotantobudjetti on yli 10 miljoonaa euroa.

Tukisummasta enintään 25 % varataan elokuville, joiden budjetti on alle 3 M €.

Paljonko tukea voi saada

Tukisummat ovat määräsummia, jotka määrittyvät levitysmaan mukaan ja sen mukaan, miten monelle valkokankaalle elokuva leviää. Suomi kuuluu levittäjäryhmään 2, jonka tukisummat ovat seuraavat:

 • 4 500 €, jos elokuva leviää 1–2 valkokankaalle
 • 8 800 €, jos elokuva leviää 3–7 valkokankaalle
 • 15 500 €, jos elokuva leviää 8–14 valkokankaalle
 • 21 300 €, jos elokuva leviää 15–24 valkokankaalle
 • 31 600 €, jos elokuva leviää yli 25 valkokankaalle

Elokuvan levitys eri valkokankailla tulee olla samanaikaista ja katsotaan sen viikon mukaan, jolloin levitys on ollut suurin (=eniten valkokankaita). Minimimäärä näytöksille on viisi näytöstä per viikko per valkokangas.

Olennaisimmat muutokset edelliseen hakukierrokseen verrattuna

Uutta tällä hakukierroksella on, että koordinaattorin tulee ilmoittaa hakemuksessa kaikkien elokuvien numerotunnus (ISAN tai EIDR).

Hakemuksen arviointi

Hakemukset pisteytetään kahdessa eri kategoriassa, jotka ovat 1) small films ja 2) medium films. Pienet elokuvat ovat elokuvia, joiden tuotantobudjetti on alle 3 miljoonaa euroa ja keskikoolla tarkoitetaan elokuvia, joiden tuotantobudjetti on yli 3 miljoonaa euroa tai Espanjan, Saksan, Ranskan, Italian ja Ison-Britannian kohdalla alle 10 miljoonaa euroa.

Tukea hakevat levittäjäryhmät pisteytetään ja ryhmän jokainen levittäjä tuo yhden pisteen. Lisäpisteitä tulee niistä levittäjistä, jotka ovat automaattisen levitystuen viime kierroksella saaneet Media-tukea: 1 piste/levittäjä. Lisäksi elokuvasta, joka on mistä tahansa muusta maasta kuin Espanja, Saksa, Ranska, Italia ja Iso-Britannia, saa 2 lisäpistettä.

Kun levittäjäryhmien pisteet on laskettu, jaetaan tuki parhaat pisteet saaneille ryhmille.

Miten tukea haetaan

Harkinnavaraisen levitystuen kuten muidenkin Luova Eurooppa –tukien hakeminen tapahtuu online-hakemuksella. Sen lisäksi ryhmän koordinaattori lähettää postitse pyydetyt liitteet.

Ennen kuin täytät online- hakemuksen, toimi seuraavasti:

 1. Lue hyvin Guidelines -dokumentti, josta selviävät tuen säännöt ja hakukriteerit. Lue myös Guide for Applicants, josta saat lisäohjeita ja tarvittavat linkit. Jos mitään kysymyksiä herää, kysy apua Luova Eurooppa –yhteyspisteestä, olemme täällä hakijoita varten!
 2. Ennen kuin online-hakemuksen täyttäminen on mahdollista, tulee sinun rekisteröityä EU- komission Participant Portal –tietokantaan ja saada oma/yhtiökohtainen PIC-numero (Participant Identification Code). Rekisteröityminen täytyy tehdä vain ensimmäisellä kerralla. Ohje PIC-koodin saamiseen löytyy täältä: http://ec.europa.eu/education/participants/portal/desktop/en/organisations/register.html
 3. Aloita hakemuksen täyttäminen ja tallenna luonnos. Kirjoittamista voi jatkaa erissä, mutta MUISTA TALLENTAA VÄLILLÄ!
 4. Lähetä hakemus ennen deadlinen umpeutumista, mielellään edellisenä päivä, jotta vältät viime hetken paniikin. Myös mahdollisten teknisten ongelmien esiintymisen takia ei missään tapauksessa kannata jättää hakemuksen lähettämistä viimeiseen tuntiin, koska jos yhteys ei toimikaan ja hakemus ei mene perille määräaikaan mennessä, on kaikki työ ollut turhaa. OLE AJOISSA!

Milloin tulokset julkaistaan

Tämän hakukierroksen tulokset julkaistaan seuraavan aikataulun mukaisesti:

 1. deadline 5.12.2017 → arviointi joulukuu 2017 - maaliskuu 2018 → tulokset hakijoille huhtikuussa 2018 → sopimusten allekirjoitus toukokuussa 2018
 2. deadline 14.6.2018 → arviointi kesä-lokakuu 2018 → tulokset hakijoille marraskuussa 2018 → sopimusten allekirjoitus marraskuussa 2018

Kaikissa tuen hakemiseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä:

Luova Eurooppa –yhteyspiste / Media
c/o Suomen elokuvasäätiö
Kanavakatu 12
00160 Helsinki
Toiminnanjohtaja Kerstin Degerman
puh. 09 6220 3013
kerstin.degerman@ses.fi
Tiedottaja Inkeri Lundgren
puh. 09 6220 3024
inkeri.lundgren@ses.fi
Tavoitat meidät myös osoitteesta:
media@ses.fi